ლუდის ამბები ყლუპ–ყლუპად

ლუდის წარმოების ტრადიცია და კაცობრიობის ისტორია თითქმის ერთმანეთს ემთხვევა. მესოპოტამიის ტერიტორიაზე მცხოვრები უძველესი ხალხები, ჯერ კიდევ, ჩვ.წ. აღრიცხვამდე X საუკუნეში ლუდის წარმოების 70 სხვადასხვა რეცეპტს ფლობდნენ.

ძველი რომაელები ლუდს “ღვთაებრივს” უწოდებდნენ და მას ჰიმნებში, სხვადასხვა პოემებში ასხამდნენ ხოტბას.

ლუდის კატეგორიზაციის ყველაზე ყველაზე გავრცელებული მეთოდი გამომდინარეობს ფერმენტაციის პროცესში საფუარის მოქმედების ტიპებიდან. ლუდს, რომელიც სწრაფად მიმდინარე თბილ ფერმეტაციის გადის, რომელსაც თან ახლავს შაქრის ნარჩენი “ელს” უწოდებენ, ხოლო ნელ ტემპში მიმდინარე გრილი ფერმენტაციის ლუდს, რომელსაც საფუარი აცლის თითქმის მთელ შაქარს –  “ლაგერს”. ეს უკანასკნელი უფრო სუფთა და მშრალი ლუდია.

მაღალალკოჰოლური ლუდის გამომგონებლად ბავარიელებს მიიჩნევენ.

ყველაზე მცირე ალკოჰოლური ლუდი 1918 წელს გერმანიაშ ჩამოასხეს, მასში ალკოჰოლი მხოლოდ 0,2 % იყო.

ლუდის არომატი უფრო საგრძნობია, როცა იგი ცივია.

ლუდზე დამზადებული სახის ნიღბები კანის ნაოჭებს ასწორებს.

მსოფლიოში ყველაზე პატარა ლუდის ბოთლი შვეიცარიაში შეიქმნა. მასში მხოლოდ 40 მილილიტრი ეტევა და ღირს 9 ფრანკი.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s